MR Prostata – test och läkarsamtal

MR Prostata

MR Prostata hittar och kartlägger eventuella tumörer i prostata och omgivande områden i kroppen med magnetkamera (MR). Du kan göra undersökningen på sju orter i Sverige genom oss.

Vid MR Prostata används avancerad datateknik tillsammans med magnetfält och radiovågor i en magnetkamera. Resultatet blir en mycket detaljrik bild av det område i kroppen som ska studeras.

Vi levererar alltid resultatet av MR Prostata i ett digitalt läkarsamtal. Där kan du diskutera resultatet och få hjälp med remiss till ytterligare utredning vid behov.

MR Prostata och Stockholm3 Prostata ger tillsammans ett utomordentligt bra underlag för fortsatt utredning. Om det inte finns ärftlighet för prostatacancer är vår rekommendation är att göra Stockholm3 vid PSA över 3,0 (2,0 för män under 50) och MR vid risk över 10% i Stockholm3. Vid ärftlighet rekommenderar vi Stockholm3 vid PSA över 1,5.

Om du har frågor runt prostatacancer eller MR Prostata bokar du ett kostnadsfritt digitalt läkarsamtal med vår läkare Johan Bergling genom att TRYCKA HÄR.

 

johan bergling

Johan Bergling
Legitimerad läkare och VD

Du kan göra våra tester på mottagningar över hela Sverige

Hur går testet till?

Efter att du beställt MR Prostata blir du kallad till MR på den mottagning du valt. Inom en vecka efter undersökningen kallar vi dig till ett digitalt samtal där vår läkare går igenom resultatet med dig. Du behöver alltså inte besöka oss.

Vad händer om ni hittar tumörer i prostata?

Resultatet uttrycks av en röntgenläkare i PIRADS 1 till 5 där ett lågt värde innebär låg risk och ett högt värde hög risk för behandlingskrävande cancer.

I det fall risken är osäker eller förhöjd (PIRADS 3-5) remitterar vi dig vidare till en urologklinik i din hemregion. Som alternativ erbjuder fullföljd utredning med eventuell fusionsbiopsi i Stockholm.

MR Prostata

I den här utredningen kartlägger vi:

  • Eventuella tumörer i prostata

Viktigt att tänka på

Du bör avhålla dig från sexuell aktivitet 3 dygn före undersökningen och tömma tarmen några timmar före undersökningen. I övrigt finns inga särskilda förhållningsregler. Mer information om själva undersökningen med magnetkamera hittar du på 1177 genom att TRYCKA HÄR

Adress till mottagningen där du ska göra ditt test framgår av din orderbekräftelse.

OM

MR Prostata

I vår diagnoskedja för prostatacancer utgör MR Prostata sista länken efter PSA (som ingår i vår Årskontroll MAN som du når genom att TRYCKA HÄR) och Stockholm3 Prostata. Om Stockholm3 Prostata utfaller med högre risk för behandlingskrävande (signifikant) prostatacancer än 10% genomförs MR Prostata till reducerad kostnad (1 500 kr).

Resultatet av MR Prostata uttrycks i en skala som benämns PIRADS med gradering 1 till 5. Betydelsen av dessa steg är:

PIRADS 1  Mycket låg risk för signifikant cancer

PIRADS 2  Låg risk för signifikant cancer

PIRADS 3  Osäker risk för signifikant cancer

PIRADS 4  Hög risk för signifikant cancer

PIRADS 5  Mycket hög risk för signifikant cancer

Resultatet uttryckt i PIRADS innebär ingen exakt rekommendation gällande fortsatt utredning eftersom andra faktorer spelar in. Normalt innebär emellertid PIRADS 1-2 att ingen biopsi görs medan PIRADS 4-5 innebär att biopsi görs.

I det fall biopsi ska göras används bilderna från MR Prostata för att planera och genomföra så kallad fusionsbiopsi eller riktad biopsi. Därigenom förbättras möjligheterna att ta vävnadsprov på exakt de områden som misstänks.

Vanligen genomförs även en systematisk biopsi i kombination med fusionsbiopsin. Den systematiska biopsin görs efter ett förutbestämt schema, vanligen 10-14 prover.

Läs merDölj

Uppskattat tid för

att genomföra en MR Prostata är

2 veckor

från beställning

Så här går det till

1

Du beställer

Du lämnar uppgifter om dig själv och väljer en lämplig mottagning. Vi skickar instruktioner till dig med brev.

2

Du gör ditt test

Du gör testet enligt våra instruktioner när det passar dig. Sen sköter vi resten med hjälp av mottagningen.

3

Vi gör vårt jobb

När vi får svaret på ditt test gör vår läkare sin analys och kallar dig till ett personligt digitalt läkarsamtal.

4

Vi ger dig svar

I läkarsamtalet går du igenom resultatet med vår läkare som ger dig intyg, råd, recept eller remiss vid behov.

Vanliga frågor

När ska jag ta ett nytt Stockholm3-test?

Stockholm3-testet ger ett tydligt svar om du har låg risk, normal risk, eller förhöjd risk för aggressiv prostatacancer. Om du har låg risk kan du vänta 6 år med att ta nytt prov. Om du har normal risk bör du ta prov om 2 år. Om du har förhöjd risk kommer vi att se till att du kommer till vård snabbt, antingen hos en urolog i din hemregion eller genom oss till MR och riktad biopsi.

Läs merDölj

Har Stockholm3 något värde om jag har prostatacancer?

Svaret är nej. Stockholm3 ersätter inte heller vävnadsprover för den som går på aktiv monitorering. Om du är sjuk i annan allvarlig sjukdom som till exempel cancer eller demens så avråder vi också från provtagning med Stockholm3-testet.

Läs merDölj

Hur gammal ska jag vara för att testa mig med Stockholm3?

Det finns inga vetenskapliga belägg för att män under 45 års ålder har nytta av att testa sig för prostatacancer. Därför erbjuder vi Stockholm3-testet och MR med riktad biopsi till män över 45 års ålder. Vi har ingen övre åldersgräns. Testet fungerar även för män äldre än 70 år.

Läs merDölj

Kan jag ta Stockholm3-provet på min vårdcentral?

Själva provet består av ett rör med blod och ett med plasma. För att få fram plasma behövs en centrifug som klarar 2000G. De flesta vårdcentraler och alla sjukhus har tillgång till en sådan centrifug. Om din vårdcentral har en sådan kan du ta provet där.

Läs merDölj

Beställning

MR Prostata

I den här utredningen kartlägger vi:

  • Eventuella tumörer i prostata