Immunterapi 2 – test och fortsatt behandling

Immunterapi 2

Efter att du fått din pollenallergi konstaterad i vår läkarutredning kan du bli botad med immunterapi. Tidigare gjordes immunterapi med injektioner. Nu finns effektiva läkemedel i tablettform (Itulazax, Grazax och Acarizax).

Immunterapi innebär att du behandlas med läkemedel i 3 år (Immunterapi 1-3) och din allergi blir därigenom botad med avseende på de allergener som du tidigare fått tydliga reaktioner mot.

I Immunterapi 2 säkerställer vi att den insatta behandlingen ger effekt. Det gör vi med hjälp av ett nytt blodprov som jämförs med det blodprov du tog i Immunterapi 1. Om behandlingen haft avsedd effekt får du ett nytt recept på läkemedel som räcker i ett år. Därefter följer sista steget Immunterapi 3 som du når genom att TRYCKA HÄR.

Om du har frågor runt immunterapi bokar du kostnadsfritt digitalt läkarsamtal med vår läkare Johan Bergling genom att TRYCKA HÄR.

johan bergling

Johan Bergling
Legitimerad läkare och VD

Du kan göra våra tester på över 1000 mottagningar i Sverige

Hur går Immunterapi 2 till?

Vi behöver säkerställa att din behandling ger avsedd effekt. I Immunterapi 2 tar du därför ett nytt blodprov som analyseras och jämförs med ditt referensvärde som fastställdes i Immunterapi 1.

Hur fortsätter behandlingen?

Om analysen av ditt prov visar att behandlingen är effektiv och om du inte har några oönskade biverkningar får du recept på medicin för ytterligare ett år.

Vi har ett digitalt uppföljningssamtal med dig när vi fått svar på analysen. I övrigt är du som vanligt välkommen att kostnadsfritt kontakta vår läkare vid behov.

Immunterapi 2

I den här utredningen bedömer vi

  • Immunförsvarets exakta reaktion på trädpollen och/eller gräspollen och/eller kvaltser

Viktigt att tänka på

Det finns inga särskilda förhållningsregler inför provtagningen. Du kan ta blodprovet när det passar dig.

Öppettider och adress till mottagningen där du ska ta ditt blodprov framgår av din orderbekräftelse.

OM

Immunterapi med läkemedel i tablettform

Immunterapi med läkemedel i tablettform innebär att du behandlas i 3 år med en frystorkad tablett per dag. Behandlingen gör dig tolerant mot de allergener som du tidigare fått tydliga reaktioner mot och botar därmed din allergi.

I Immunterapi 1 säkerställer vi att du kan behandlas utan allvarliga biverkningar. Vi fastställer också med hjälp av ett blodprov ditt immunsystems reaktion på de allergen du ska behandlas för. Därefter får du recept på läkemedel i ett år.

I Immunterapi 2 fastställer vi att ditt immunsystem reagerar på ett korrekt sätt genom ett nytt blodprov som jämförs med blodprovet i Immunterapi 1. Normalt ska du nu ha en förhöjd reaktion på aktuella allergener jämfört med förra provtagningen.  Om reaktionen är normal får du recept på läkemedel i ytterligare ett år.

I Immunterapi 3 fastställer vi att reaktionen i ditt immunsystem börjar normaliseras genom ett nytt blodprov som jämförs med blodprovet i Immunterapi 2. Därefter får du recept på läkemedel i ytterligare ett år varefter behandlingen avslutas.

Uppskattat antal som
har pollenallergi är

3 000 000

i Sverige

Så här går det till

1

Du beställer

Du lämnar uppgifter om dig och väljer en mottagning där du vill göra ditt test. Vi skickar instruktioner till dig med post.

2

Du gör ditt test

Du gör testet enligt våra instruktioner på en tid som passar dig. Sen sköter mottagningen och vi resten.

3

Vi gör vårt jobb

När vi får svaret på ditt test gör vår läkare sin analys och kallar dig till ett personligt digitalt samtal.

4

Vi ger dig svar

I läkarsamtalet går du igenom resultatet med vår läkare som ger dig intyg, råd, recept eller remiss vid behov.

Vanliga frågor

Kan jag få immunterapi på min vårdcentral?

De flesta vårdcentraler hänvisar dig till specialistvården för immunterapi. Där är det i allmänhet långa väntetider. Vi är ett privat alternativ och hos oss kan du ta prov i hela Sverige och påbörja din behandling inom någon veckas tid.

Läs merDölj

Ger immunterapi några biverkningar?

När man behandlar bort en allergi så ger man det ämne som man är allergisk emot. De flesta upplever därför lätta allergiska symtom när behandlingen påbörjas. Symtomen brukar sitta i högst en halvtimme efter tablettintag och högst två veckor efter behandlingsstart.

Läs merDölj

Vad kostar läkemedel för immunisering?

De läkemedel som används för immunisering täcks av svensk läkemedelsförmån. Det betyder att du betalar maximalt 2350 kr per år för medicinen. Om du även äter andra receptbelagda läkemedel minskar kostnaden ytterligare.

Läs merDölj

Botar immunterapi allergi mot björk?

Svaret är ja. Itulazax har också dokumenterad effekt på allergi mot al, hassel, avenbok, ek och bok. Samtliga dessa trädpollen korsreagerar med det trädpollen som vi testar för och om ditt prov är positivt betyder det att din allergi kommer att botas av behandlingen.

Läs merDölj

Beställning

Immunterapi 2

I den här utredningen bedömer vi

  • Immunförsvarets exakta reaktion på trädpollen och/eller gräspollen och/eller kvaltser