Årskontroll Man – test och läkarsamtal

Årskontroll – grunden till en bra hälsa

Årskontroll Man är ett omfattande test där ett mycket stort antal olika värden i ditt blod analyseras. Du kan göra testet på alla sjukhus och på de flesta vårdcentralerna i Sverige genom oss.

Vi rapporterar resultatet i ett personligt digitalt läkarsamtal. Där kan du diskutera dina personliga värden och få recept samt råd om vidare testning och läkarutredning vid behov.

Vår rekommendation är att göra Årskontroll Man en gång per år från och med 50 års ålder. Före 50 görs Årskontroll Man en gång varefter du och vår läkare kommer överens om lämpligt tidsintervall till nästa Årskontroll Man.

Oavsett ålder är ungefär 30% av dem som gör Årskontroll Man i behov av recept eller remiss till fortsatt läkarutredning. Cirka 20% har värden som är normala. Övriga 50% har ett eller flera värden som avviker men som rättar till sig utan behandling efter en tid.

Om du vill diskutera din hälsa eller Årskontroll Man med vår läkare Johan Bergling bokar du kostnadsfri tid genom att TRYCKA HÄR.

johan bergling

Johan Bergling
Legitimerad läkare och VD

Du kan göra våra tester på mottagningar över hela Sverige

Hur går testet till?

Efter att du beställt din Årskontroll Man skickar vi ett brev hem till dig. Det tar du med till den mottagning du valt och tar ett blodprov som mottagningen skickar till analys. Du kan ta ditt blodprov på alla sjukhus och de flesta vårdcentralerna i Sverige.

Det tar vanligen 1-2 veckor att analysera ditt blodprov. När vi fått resultatet kontaktar vi dig och bokar in ett personligt digitalt läkarsamtal för uppföljning. Du behöver alltså inte besöka oss.

Vad händer om jag har avvikande värden?

Om läkaren bedömer att avvikelsen är tillfällig får du ta nya prover efter en tid för att kontrollera att allt är som det ska. Om du behöver behandling får du recept eller remiss till specialist för vidare utredning.

Om du är i behov av remiss skickar vi den till en mottagning i din hemregion. Om du tycker att väntetiderna är för långa remitterar vi dig till mot en extra avgift till en mottagning i Stockholm. Normal väntetid är då två veckor.

Årskontroll Man

I den här utredningen bedömer vi

  • Hb, LPK, EVF, EPK, MCV, MCH, MCHC, TPK, TSH, SR, CRP, ALAT, ASAT,
  • GT, ALP, Albumin, Kolesterol, HDL, LDL, Triglycerider, Apoprotein A1,
  • Apoprotein B, Kreatinin, Cystatin C, Glukos, HbA1c, Natrium, Kalium,
  • Kalcium, Magnesium, Järn, Ferritin, Urat och PSA.

Viktigt att tänka på

Det är viktigt att du är fastande när du lämnar ditt blodprov för att inte riskera att få felaktiga värden. Du ska därför inte ha ätit något eller druckit energihaltig dryck på minst 10 timmar innan du lämnar ditt prov.

Om du exempelvis lämnar provet 8 på morgonen får du alltså äta senast 22 kvällen innan. Om du är törstig på morgonen när du ska lämna provet går det bra att dricka vanligt vatten men inga juicer, mejeriprodukter eller andra energihaltiga drycker.

OM

Årskontroll Man

Hälsoundersökningen är ett effektivt sätt att hitta problem innan hälsan påverkas.

Om ett värde avviker kan det ha många orsaker. Hos oss ingår alltid fria läkarsamtal i vår App. Där får du och läkaren möjlighet att mer ingående diskutera och utreda vad orsaken till avvikelsen kan vara.

Vissa problem går att åtgärda med ändrad livsstil (exempelvis kost) medan många problem måste åtgärdas medicinskt. Vid läkarsamtalet kommer du och din läkare fram till ett gemensamt beslut om hur ni går vidare på bästa sätt.

I Sverige har ungefär

4 100 000

förhöjda blodfetter

i åldrarna

30-70 år

 

 

Så här går det till

1

Du beställer

Du lämnar uppgifter om dig själv och väljer en lämplig mottagning. Vi skickar instruktioner till dig med brev.

2

Du gör ditt test

Du gör testet enligt våra instruktioner när det passar dig. Sen sköter vi resten med hjälp av mottagningen.

3

Vi gör vårt jobb

När vi får svaret på ditt test gör vår läkare sin analys och kallar dig till ett personligt digitalt läkarsamtal.

4

Vi ger dig svar

I läkarsamtalet går du igenom resultatet med vår läkare som ger dig intyg, råd, recept eller remiss vid behov.

Vanliga frågor

Hur fungerar vårdgarantin?

Du har rätt att komma till specialist inom 90 dagar från remissdatum. Om din hemregion inte kan erbjuda det ska dom erbjuda specialistbesök på annan ort. Dom ska då också ersätta dig för reskostnader och ledsagare vid behov.

Läs merDölj

Kan ni hjälpa mig att få vård snabbare?

Efter att vi skrivit remiss har du rätt att komma till en specialist inom 90 dagar enligt vårdgarantin. Om det inte fungerar hjälper vi dig. Det finns i allmänhet möjlighet att komma till specialist inom 2 veckor om du är beredd att resa.

Läs merDölj

Vad ingår i priset?

I priset ingår samtliga kostnader fram till färdig läkarutredning inklusive recept eller remiss vid behov. Inga övriga kostnader ingår. Ytterligare provtagning och behandling ingår alltså inte. Mer information om hur du går vidare får du vid ditt läkarsamtal.

Läs merDölj

Kan jag välja mottagning helt fritt?

Vi remitterar dig till offentlig vård som ger dig en remiss som gäller på alla sjukhus och vårdcentraler i Sverige. I första hand väljer du din egen vårdcentral och ditt eget sjukhus. Om du inte har möjlighet till det väljer du en annan mottagning. Priset blir detsamma oavsett vilken mottagning du väljer.

Läs merDölj

Beställning

Årskontroll Man

I den här utredningen bedömer vi

  • Hb, LPK, EVF, EPK, MCV, MCH, MCHC, TPK, TSH, SR, CRP, ALAT, ASAT,
  • GT, ALP, Albumin, Kolesterol, HDL, LDL, Triglycerider, Apoprotein A1,
  • Apoprotein B, Kreatinin, Cystatin C, Glukos, HbA1c, Natrium, Kalium,
  • Kalcium, Magnesium, Järn, Ferritin, Urat och PSA.