Årskontroll Kvinna – test och läkarsamtal

Årskontroll – grunden till en bra hälsa

Årskontroll Kvinna är ett omfattande test där ett mycket stort antal olika värden i ditt blod analyseras. Du kan göra testet på alla sjukhus och på de flesta vårdcentralerna i Sverige genom oss.

Vi rapporterar resultatet i ett personligt digitalt läkarsamtal. Där kan du diskutera dina värden och få recept samt råd om vidare testning och läkarutredning vid behov.

Vår rekommendation är att göra Årskontroll Kvinna en gång per år från och med 50 års ålder. Före 50 görs Årskontroll Kvinna en gång varefter du kommer överens om lämpligt tidsintervall till nästa Årskontroll Kvinna med vår läkare.

Oavsett ålder är ungefär 30% av dem som gör Årskontroll Kvinna i behov av recept eller remiss till fortsatt läkarutredning. Cirka 20% har värden som är normala. Övriga 50% har ett eller flera värden som avviker men som rättar till sig efter en tid utan behandling.

Om du vill diskutera din hälsa eller Årskontroll Kvinna med vår läkare Johan Bergling bokar du kostnadsfri tid genom att TRYCKA HÄR.

johan bergling

Johan Bergling
Legitimerad läkare och VD

Alla priser i butiken är inklusive eventuell moms

Hur går testet till?

Efter att du beställt din Årskontroll Kvinna skickar vi ett brev hem till dig. Det tar du med till den mottagning du valt och tar ett blodprov som mottagningen skickar till analys. Du kan ta ditt blodprov på alla sjukhus och de flesta vårdcentralerna i Sverige.

Det tar vanligen 1-2 veckor att analysera ditt blodprov. När vi fått resultatet kontaktar vi dig och bokar in ett personligt digitalt läkarsamtal för uppföljning. Du behöver alltså inte besöka oss.

Vad händer om jag har avvikande värden?

Om läkaren bedömer att avvikelsen är tillfällig får du ta nya prover efter en tid för att kontrollera att allt är som det ska. Om du behöver behandling får du recept eller remiss till specialist för vidare utredning.

Om du är i behov av remiss skickar vi den till en mottagning i din hemregion. Om du tycker att väntetiderna är för långa remitterar vi dig till mot en extra avgift till en mottagning i Stockholm. Normal väntetid är då två veckor.

Årskontroll Kvinna

I den här utredningen bedömer vi

  • Blodstatus (Hb, LPK, EVF, EPK, MCV, MCH, MCHC, TPK), TSH, SR, CRP, ALAT, ASAT, GT, ALP, Albumin, Kolesterol, HDL, LDL, Triglycerider, Apo B, Apo A1, ApoB/ApoA1, Kreatinin, Cystatin C, Glukos, HbA1c, Natrium, Kalium, Calcium, Magnesium, Järn, Ferritin och Urat.

Viktigt att tänka på

Det är viktigt att du är fastande när du lämnar ditt blodprov för att inte riskera att få felaktiga värden. Du ska därför inte ha ätit något eller druckit energihaltig dryck på minst 10 timmar innan du lämnar ditt prov.

Om du exempelvis lämnar provet 8 på morgonen får du inte äta efter 22 kvällen innan. Om du är törstig på morgonen när du ska lämna provet går det bra att dricka vanligt vatten men inga juicer, mejeriprodukter eller andra energihaltiga drycker.

Mer info

Årskontroll Kvinna

Hälsoundersökningen är ett effektivt sätt att hitta problem innan hälsan påverkas.

Om ett värde avviker kan det ha många orsaker. Hos oss ingår alltid fria läkarsamtal i vår App. Där får du och läkaren möjlighet att mer ingående diskutera och utreda vad orsaken till avvikelsen kan vara.

Vissa problem går att åtgärda med ändrad livsstil (exempelvis kost) medan många problem måste åtgärdas medicinskt. Vid läkarsamtalet kommer du och din läkare fram till ett gemensamt beslut om hur ni går vidare på bästa sätt.

I Sverige har ungefär

4 100 000

förhöjda blodfetter

i åldrarna

30-70 år

 

 

Så här går det till

1

Du beställer

Du väljer var du vill testa dig och svarar på ett antal frågor. Sen skickar vi detaljerade instruktioner till dig.

2

Du gör ditt test

Du testar dig på din arbetsplats eller på en av våra mottagningar. Sen bokar vi ett digitalt läkarsamtal.

3

Vi gör vårt läkarjobb

I samtalet går vår läkare igenom ditt testresultat och dina frågesvar och ställer kompletterande frågor.

4

Vi ger dig svar

Under läkarsamtalet gör vår läkare sin analys ger dig svar, intyg, råd, recept eller remiss vid behov.

Vanliga frågor

Kan ni hjälpa mig att få vård snabbare?

Ja, vi samarbetar med ett nätverk med specialistläkare som driver egna kliniker. Där kan du få vård om du eller din sjukvårdsförsäkring betalar. Du kan antingen boka ett digitalt eller fysiskt besök . Digitala samtal bokar vi normalt inom några dagar. Fysiska besök inom några veckor.

Om du vill göra ett fysiskt besök på en specialistklinik finns de flesta klinikerna i Stockholmsområdet. Du som bor på annat ställe måste alltså vara beredd att resa. Om det räcker med ett digitalt samtal med en specialist kan du använda vår app Bergus Medical hemifrån eller från din arbetsplats.

Läs merDölj

Vem får tillgång till mina personuppgifter?

Vi tillämpar fullständig sekretess och följer Patientdatalagen och Personuppgiftslagen. Det är samma lagar som gäller för övrig svensk sjukvård. Vi lämnar inte ut några uppgifter om dig utan ditt uttryckliga medgivande, inte ens till en anhörig eller till din arbetsgivare.

Vi står under tillsyn av Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) som är den myndighet som utövar tillsyn över all sjukvård i Sverige och under tillsyn av Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) som utövar tillsyn över att Patientdatalagen och Personuppgiftslagen följs. Det innebär att du som patient kan lita på att dina uppgifter är i trygga händer.

Läs merDölj

Vad är ett medicinskt test?

Ett medicinskt test är ett vetenskapligt test för att undersöka dig och din kropp. Det kan exempelvis vara ett blodprov, ett EKG, en mätning av blodtryck eller en magnetkameraundersökning. Ett medicinskt test är i de flesta fall en förutsättning för att kunna göra en läkarutredning eller skriva ett läkarintyg. Testerna blir också bättre och billigare med tiden. Idag (2021) är det exempelvis möjligt att i detalj se vad det är för fel på ett knä med magnetkamera för några tusenlappar. För 10 år sedan kostade en sådan undersökning långt mer om den ens var möjlig.

Läs merDölj

Beställning

Årskontroll Kvinna

I den här utredningen bedömer vi

  • Blodstatus (Hb, LPK, EVF, EPK, MCV, MCH, MCHC, TPK), TSH, SR, CRP, ALAT, ASAT, GT, ALP, Albumin, Kolesterol, HDL, LDL, Triglycerider, Apo B, Apo A1, ApoB/ApoA1, Kreatinin, Cystatin C, Glukos, HbA1c, Natrium, Kalium, Calcium, Magnesium, Järn, Ferritin och Urat.