Årskontroll 66-80 Man – test och läkarutredning

Årskontroll-grunden till bra hälsa

Nyckeln till bra hälsa är att hitta hälsoproblem i tid. En bra vana är att göra en grundlig hälsokontroll en gång per år. Eftersom risken för sjukdom varierar med ålder arbetar vi med åldersindelade hälsokontroller.

I den här årskontrollen analyseras ett omfattande blodprov av en läkare som går igenom resultatet med dig i ett personligt digitalt samtal och ger dig remiss eller recept på läkemedel vid behov.

Våra kontroller är effektiva. Vi hittar oavsett ålder ungefär 30 % som är i behov av recept eller remiss och 50 % som har ett avvikande värde som rättar till sig själv efter en tid. Resterande 20 % har värden som är normala.

Om du vill diskutera din hälsa med vår läkare Johan Bergling bokar du kostnadsfri tid här genom att trycka på BOKA TID.

johan bergling

Johan Bergling
Legitimerad läkare och VD

Du kan göra ditt test på 157 mottagningar i hela Sverige

Vad ingår i provanalysen?

Den här utredningen är inriktad på allmän hälsa, blodfetter, blodsocker, rubbningar i ämnesomsättningen, vitaminer, mineraler och cancermarkörer. Om du upplever konkreta symtom, exempelvis allergi eller magproblem, kan du beställa en specifik utredning för det under Sjukdomsutredningar (se meny).

Vad händer när jag lämnat mitt blodprov?

Du tar ditt blodprov på valfritt svenskt sjukhus. Om ditt sjukhus inte kan analysera provet skickas det vidare till Karolinska i Stockholm.

När analysen är färdig kommer resultatet automatiskt till oss och du får ditt svar. Du behöver alltså inte göra något mer när du tagit ditt prov.

Hälsoundersökning 66-80 Fysiologisk

I den här utredningen bedömer vi

  • Hb, LPK, EVF, EPK, MCV, MCH, MCHC, TPK, TSH, SR, CRP, ALAT, ASAT,
  • GT, ALP, Albumin, Kolesterol, HDL, LDL, Triglycerider, Apoprotein A1,
  • Apoprotein B, Kreatinin, Cystatin C, Glukos, HbA1c, Natrium, Kalium,
  • Kalcium, Magnesium, Urat, CA125 (för kvinnor) och PSA (för män).

Viktigt att tänka på

Det är viktigt att du är fastande när du lämnar ditt blodprov för att inte riskera att få felaktiga värden. Du ska därför inte ha ätit något eller druckit energihaltig dryck på minst 10 timmar innan du lämnar ditt prov.

Om du lämnar provet kl. 08 på morgonen får du alltså äta senast kl. 22 kvällen innan. Om du är törstig på morgonen när du ska lämna provet går det bra att dricka vanligt vatten men inga juicer, mejeriprodukter eller andra energihaltiga drycker.

OM

Hälsoundersökning 66-80 Fysiologisk

Hälsoundersökningen är ett effektivt sätt att hitta problem innan hälsan påverkas. I åldersgruppen 66-80 är problem med trötthet, högt blodtryck, blodfetter, diabetes, stroke, hjärtinfarkt och tumörer vanliga.

Om ett värde avviker kan det ha många orsaker. Hos oss ingår alltid ett läkarsamtal via telefon. Där får du och läkaren möjlighet att mer ingående diskutera och utreda vad orsaken till avvikelsen kan vara.

Vissa problem går att åtgärda med ändrad livsstil (exempelvis kost) medan många problem måste åtgärdas medicinskt. Vid läkarsamtalet kommer du och din läkare fram till ett gemensamt beslut om hur ni går vidare på bästa sätt.

I Sverige har ungefär

100-300 tusen

diabetes utan att veta om

det och många

är äldre

 

 

Så här går det till

1

Du beställer

Du lämnar uppgifter om dig och väljer en mottagning där du vill göra ditt test. Vi skickar instruktioner till dig med post.

2

Du gör ditt test

Du gör testet enligt våra instruktioner på en tid som passar dig. Sen sköter mottagningen och vi resten.

3

Vi gör vårt jobb

När vi får svaret på ditt test gör vår läkare sin analys och kallar dig till ett digitalt läkarsamtal i din mobiltelefon.

4

Vi ger dig svar

I läkarsamtalet går du igenom resultatet med vår läkare som ger dig råd, recept eller remiss till specialist vid behov.

Vanliga frågor

Hur fungerar vårdgarantin?

Du har rätt att komma till specialist inom 90 dagar från remissdatum. Om din hemregion inte kan erbjuda det ska dom erbjuda specialist på annan ort. Dom ska då också ersätta dig för reskostnader och ledsagare vid behov.

Läs merDölj

Kan ni hjälpa mig att få vård snabbare?

Efter att vi skrivit remiss har du rätt att komma till en specialist inom 90 dagar enligt vårdgarantin. Om det inte fungerar hjälper vi dig. Det finns i allmänhet möjlighet att komma till specialist inom 2 veckor om du är beredd att resa.

Läs merDölj

Vad ingår i priset?

I priset ingår samtliga kostnader fram till färdig läkarutredning inklusive recept eller remiss vid behov. Inga övriga kostnader ingår. Ytterligare provtagning och behandling ingår alltså inte. Mer information om hur du går vidare får du vid ditt läkarsamtal.

Läs merDölj

Kan jag välja mottagning helt fritt?

Våra remisser gäller på alla sjukhus och vårdcentraler i Sverige. Alla vårdcentraler klarar inte av alla test. De mottagningar som säkert klarar testet visas när du beställer. Priset blir detsamma oavsett vilken mottagning du väljer. Du kan därför välja den mottagning som passar dig bäst och besöka den på en tid som passar dig. Dom flesta mottagningar har drop-in.

Läs merDölj

Beställning

Hälsoundersökning 66-80 Fysiologisk

I den här utredningen bedömer vi

  • Hb, LPK, EVF, EPK, MCV, MCH, MCHC, TPK, TSH, SR, CRP, ALAT, ASAT,
  • GT, ALP, Albumin, Kolesterol, HDL, LDL, Triglycerider, Apoprotein A1,
  • Apoprotein B, Kreatinin, Cystatin C, Glukos, HbA1c, Natrium, Kalium,
  • Kalcium, Magnesium, Urat, CA125 (för kvinnor) och PSA (för män).