Prostatacancer – provtagning och läkardiagnos

PSA – normaltest vid diagnos av prostatacancer

 

PSA-testet är första test vid diagnos av prostatacancer idag. Största fördelen med PSA är att provet är billigt. Största nackdelen med PSA är att testet ofta ger falskt larm eftersom PSA-värdet kan vara förhöjt av andra orsaker än cancer.

Vi rekommenderar alla män från 50 år och uppåt att testa sig med PSA.  Även män under 50 år bör testa sig om nära släktingar (farfar, morfar, far eller bröder) har drabbats av prostatacancer eller om det finns andra tydliga misstankar. Om PSA-värdet är över 1,5 µg/L är det lämpligt att gå vidare och göra det mer avancerade testet STHLM3 (klicka här).

STHLM3 hittar ca 20 % fler med prostatacancer som kräver behandling jämfört med PSA. I första hand är det hos män med PSA värde 1,5-3,0 µg/L. STHLM3 eliminerar dessutom huvuddelen av de falska larm som PSA-testet ger och minskar antalet som behöver genomgå biopsi med ungefär 50%. Vid förhöjt PSA rekommenderar vi därför STHLM3 före biopsi.

Om du vill ta ett PSA-prov hos oss är det enkelt och billigt. Du tar ett blodprov på ditt närmaste sjukhus och svarar på några frågor om din hälsa. Sen får du snabbt ett svar som visar ditt PSA-värde. Utan att du behöver besöka oss.

johan bergling

Johan Bergling
Legitimerad läkare och VD

Du kan ta ditt prov på 149 mottagningar i hela Sverige

Alla män i Sverige kan PSA-testa sig hos oss

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen för män i Sverige. Socialstyrelsen har valt att inte införa allmän screening för prostatacancer. Vi vill därför att alla män i Sverige ska kunna testa sig enkelt och billigt med PSA-prov hos oss.

Oavsett var du bor i Sverige kan du ta ett blodprov på ditt närmaste sjukhus. För att göra det enkelt och lättillgängligt har vi samma pris i hela Sverige. För de flesta är priset samma som (eller lägre än) patientavgiften på en vårdcentral.

Hos oss bestämmer du själv om du vill ta ett PSA-test, det är ingen väntetid och du behöver inte besöka oss.

Vad händer när jag tagit mitt blodprov?

Du tar ditt blodprov på valfritt svenskt sjukhus. Om ditt sjukhus inte kan analysera provet skickas det vidare till Karolinska i Stockholm.

När analysen är färdig kommer resultatet automatiskt till oss och du får ditt provsvar i ett brev hem. Du behöver alltså inte göra något mer när du tagit ditt prov. Tillsammans med ditt provsvar får du även en rekommendation om fortsatt uppföljning.

Prostatacancer PSA

Börja med att beställa en läkarutredning med provtagning. När du gjort din beställning svarar du på frågor om din hälsa. I priset ingår provtagning och provsvar med brev hem. I den här utredningen bedömer vi

  • - PSA

Viktigt att tänka på

Det finns inga särskilda förhållningsregler inför provtagningen. Du kan ta blodprovet när det passar dig.

Ett besked från oss som säger att du har förhöjt PSA säger inget om hur allvarlig diagnosen är. Det kan endast en fortsatt utredning visa eftersom ett förhöjt PSA-värde kan ha flera orsaker än prostatacancer.

Det finns för- och nackdelar med tidig diagnostik. Fördelen är att man kan hitta och behandla prostatacancer tidigt. Nackdelen är att utredningen kan medföra att vävnadsprov (biopsi) från prostatan tas i onödan. Denna risk minskar väsentligt med STHLM3-testet jämfört med PSA-testet.

Mer information om detta finns på Socialstyrelsens hemsida.

Om prostatacancer

Prostatacancer – den vanligaste cancerformen i Sverige

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. Varje år drabbas mer än 10 000 män av sjukdomen. År 2016 avled 2 347  män i Sverige i prostatacancer enligt Socialstyrelsen vilket gör att var nittonde man dör i prostatacancer.

Prostatacancer förekommer både som allvarlig cancer som måste behandlas direkt och långsamväxande cancer som inte behöver behandlas initialt.

Allvarlig prostatacancer som upptäcks tidigt kan vanligen botas med operation eller strålbehandling. Vid prostatacancer som växer långsamt och inte är farlig är det vanligt att avvakta med behandling under de första åren efter tidig upptäckt. I stället görs en noggrann uppföljning och behandling sätts in när det är medicinskt motiverat.

Prostatan är en körtel som sitter under urinblåsan och omger urinröret. Prostatakörtelns huvudsakliga funktion är att producera sädesvätska. För de flesta män sker det en tillväxt av prostatan efter 50 års ålder utan att det är cancer. Det kallas godartad prostataförstoring.

En del män utvecklar cancerceller i sin prostatakörtel. I ett tidigt skede ger det som regel inga symtom. Med tiden utvecklas ofta symtom som påminner om dem vid godartad prostataförstoring. Det är vanligt med täta trängningar, svag stråle och en känsla av att inte kunna tömma urinblåsan fullständigt. Även impotensbesvär och blodblandad urin hör till symtombilden.

Risken att drabbas av prostatacancer stiger med åldern. Det är ovanligt att drabbas före 50 års ålder men det förekommer. I regel är det ärftliga faktorer som gör att man drabbas tidigare.

Idag sker prostatacancerdiagnostik inom primärvården vanligtvis med prostataundersökning via ändtarmen och PSA-prov. Den största nackdelen med PSA-prov är att många män som inte har cancer genomgår onödig vävnadsprovtagning (biopsi) av prostatan vilket kan ge allvarliga biverkningar.

PSA-provet kan dessutom inte skilja mellan behandlingskrävande och ofarlig cancer och missar också många med allvarlig prostatacancer som har normala PSA-värden.

Karolinska Institutet genomförde år 2012–2014 den så kallade STHLM3-studien. Där togs ett test fram för män i åldersintervallet 50–70 år. Nästan 60 000 män från Stockholm deltog i studien.

Testet är ett nytt och unikt sätt att diagnostisera prostatacancer med hjälp av blodprov samt frågor om dig och din hälsa. I provet analyseras 5 proteinmarkörer och över 100 genetiska markörer.

STHLM3-testet ger ett unikt underlag för att bedöma risken för allvarlig behandlingskrävande prostatacancer. Det minskar antalet onödiga vävnadsprov från prostatan med 50 % samtidigt som ca 20 % fler med behandlingskrävande cancer hittas jämfört med PSA-testet. Dessutom minskar behovet av andra kompletterande undersökningar som exempelvis undersökning av prostata via ändtarmen.

Läs merDölj

Uppskattat antal som
drabbas av prostatacancer är

10 000

per år i Sverige

Så här går det till

1

Du beställer en utredning

Du lämnar några uppgifter och väljer ett sjukhus där du vill ta ditt prov. Vi skickar en remiss till dig med post.

2

Du tar ett blodprov

Du tar med remissen till sjukhusets provtagning och lämnar ett blodprov när det passar dig.

3

Vi gör en läkarutredning

Vi kontaktar dig via telefon och ställer frågor om din hälsa . När vi får svaret från sjukhuset gör vår läkare sin utredning.

4

Vi ger dig svar

När utredningen är klar kontaktar vår läkare dig via telefon. I det personliga samtalet får du råd, recept och remiss vid behov.

Vanliga frågor

Kan jag göra STHLM3-testet i stället för en biopsi?

STHLM3 är mer exakt än PSA. För de som har förhöjt PSA och gör ett STHLM3-test minskar behovet av biopsi med ungefär 50 %.

För den som vill undvika en onödig biopsi-undersökning kan det därför vara en god idé att göra ett STHLM3-test.

Läs merDölj

Kan jag ha prostatacancer med normalt PSA?

Svaret är ja även om det är mindre vanligt. Det är bland annat därför det upptäcks ungefär 20 % fler med prostatacancer med STHLM3 än med PSA.

Cancerceller kan till och med i vissa fall producera mindre PSA per cell än normala prostataceller. I ett tidigt stadium kan därför PSA-värdet vara normalt.

Läs merDölj

Varför screenas inte alla män med PSA?

Studier har visat att dödligheten minskar minst lika mycket vid screening med PSA som vid mammografi mot bröstcancer.

Däremot medför screening med PSA att många män utan cancer felaktigt får genomgå vävnadsprovtagning (biopsi) av prostatan med medicinsk risk för biverkningar och hög kostnad för samhället. Socialstyrelsen avråder därför mot allmän screening med PSA.

Läs merDölj

Vad händer om jag har förhöjd risk för prostatacancer?

Då blir du uppringd av en läkare som ger dig information och möjlighet att ställa frågor.

Förhöjd risk innebär inte ett cancerbesked. Däremot att du bör utredas vidare. Läkaren ger dig en remiss till en urolog på ditt närmaste sjukhus eller till privat vård om du föredrar det.

Läs merDölj

Beställning

Prostatacancer PSA

Börja med att beställa en läkarutredning med provtagning. När du gjort din beställning svarar du på frågor om din hälsa. I priset ingår provtagning och provsvar med brev hem. I den här utredningen bedömer vi

  • - PSA