Pollenallergi – Allergiutredning och botande behandling

Pollenallergi kan botas

Har du svåra allergisymtom från trädpollen eller gräspollen? Hjälper inte allergitabletter, nässpray och ögondroppar? Då kan du med stor sannolikhet bli botad med immunterapi. Tidigare gjordes immunterapi med sprutinjektioner. Nu finns effektiva läkemedel i tablettform (Itulazax och Grazax).

För att kunna behandla med immunterapi krävs en grundlig allergiutredning som visar om dessa läkemedel fungerar för dig. Utredningen görs med hjälp av ett blodprov speciellt inriktat mot trädpollen och gräspollen. Du kan ta blodprovet på din vårdcentral eller ditt närmaste sjukhus med remiss från oss.

Alla kontakter med oss sker genom digitala läkarsamtal. Du behöver alltså inte besöka oss. Om analysen av blodprovet och din symtombild visar att immunterapi är effektiv erbjuder vi behandling.

Om du har frågor runt pollenallergi eller allergiutredningen bokar du kostnadsfri tid med vår läkare Johan Bergling genom att TRYCKA HÄR.

johan bergling

Johan Bergling
Legitimerad läkare och VD

Du kan göra ditt test på 157 mottagningar i hela Sverige

Hur går testet till?

Efter att du beställt en allergiutredning skickar vi ett brev hem till dig. Det tar du med till den mottagning du valt och tar ett blodprov som mottagningen skickar till oss. Du kan ta ditt blodprov på alla sjukhus och de flesta vårdcentralerna i Sverige.

Ditt provsvar meddelar vi i ett digitalt läkarsamtal. Då kan du rådgöra med vår läkare om hur du bäst får hjälp.

Hur botar jag min pollenallergi?

När vi klarlagt att botande behandling fungerar för dig erbjuder vi immunterapi. I korthet innebär immunterapi att vi ger dig recept på läkemedel och följer effekten genom upprepade analyser av blodprov.

Pollenallergi

I den här utredningen bedömer vi

  • Immunförsvarets reaktion på trädpollen och gräspollen

Viktigt att tänka på

Det finns inga särskilda förhållningsregler inför provtagningen. Du kan ta blodprovet när det passar dig.

Öppettider och adress till mottagningen där du ska ta ditt blodprov framgår av din orderbekräftelse.

OM

Pollenallergi

Vid en allergisk reaktion reagerar kroppens immunförsvar på ett främmande ämne, ett så kallat allergen. Ett allergen kan vara ett ämne som normalt sett är ofarligt, exempelvis pollen eller kvalster.

När kroppen reagerar mot ett allergen produceras allergiantikroppar (IgE) mot detta ämne. När dessa antikroppar sedan kommer i kontakt med allergenet uppstår en allergisk reaktion och det frisätts ämnen, exempelvis histamin, som skapar de symtom vi upplever.

De vanligaste symtomen innefattar besvär från ögon, näsa och luftvägar. Det går att behandla både lokalt med ögondroppar och nässpray men det finns även medicin i tablettform som hämmar den allergiska reaktionen, så kallade anti-histaminer.

Allergi uppkommer som regel redan i skolåldern. Det förekommer att symtomen debuterar även i vuxen ålder men de flesta som får allergi har fått sina första symtom före 25 års ålder.

Allergiska besvär har ökat i västvärlden de senaste 100 åren och bara de senaste 20 åren har vi sett en markant stegring. Det finns flera teorier om varför de allergiska besvären ökar men orsaken är inte fastlagd. Enligt Astma- och Allergiförbundet är cirka 30% av den svenska befolkningen pollenallergiker.

Vid pollenallergi är det vanligast att man reagerar mot björk- och gräspollen (timotej). Som regel kan tidpunkten när man upplever mest symtom vara en fingervisning om vad det är man är allergisk mot. Björkpollen dominerar i mars-april och gräspollen i juni runt midsommartid.

Har man en pollenallergi är det även vanligt att reagera mot vissa födoämnen, så kallad korsallergi. Som regel ger det symtom med klåda från mun och svalg och ibland även i form av svullnad i läppar eller tunga. Andningsbesvär är mer sällsynta vid korsallergi. Är man allergisk mot björkpollen kan man uppleva symtom vid intag av exempelvis nötter, äpple och stenfrukter.

Läs merDölj

Uppskattat antal som
har pollenallergi är

3 000 000

i Sverige

Så här går det till

1

Du beställer

Du lämnar uppgifter om dig och väljer en mottagning där du vill göra ditt test. Vi skickar instruktioner till dig med post.

2

Du gör ditt test

Du gör testet enligt våra instruktioner på en tid som passar dig. Sen sköter mottagningen och vi resten.

3

Vi gör vårt jobb

När vi får svaret på ditt test gör vår läkare sin analys och kallar dig till ett videosamtal i din mobiltelefon.

4

Vi ger dig svar

I läkarsamtalet går du igenom resultatet med vår läkare som ger dig intyg, råd, recept eller remiss vid behov.

Vanliga frågor

Kan jag få immunterapi på min vårdcentral?

Det står dig naturligtvis fritt att söka hjälp på din vårdcentral för din allergi. För behandling krävs en fullständig allergiutredning. De flesta vårdcentraler hänvisar dig därför till specialistvården som i allmänhet har långa väntetider. Vi är ett privat alternativ och hos oss kan du ta prov i hela Sverige och påbörja din behandling inom någon veckas tid.

Läs merDölj

Ger immunterapi några biverkningar?

När man behandlar bort en allergi så ger man det ämne som man är allergisk emot. De flesta upplever därför lätta allergiska symtom såsom klåda i munnen kort efter intag av tabletten upp till två veckor efter att man inleder behandlingen. Symtomen klingar som regel av och det är ovanligt med ihållande biverkningar under behandlingen.

Läs merDölj

Vad kostar läkemedel för immunisering?

De läkemedel som används för immunisering täcks av svensk läkemedelsförmån. Det betyder att du betalar maximalt 2350 kr per år för medicinen. Om du även äter andra receptbelagda läkemedel minskar kostnaden ytterligare.

Läs merDölj

Botar immunisering allergi mot björk?

Svaret är ja. Itulazax har också dokumenterad effekt på allergi mot al, hassel, avenbok, ek och bok. Samtliga dessa trädpollen korsreagerar med det trädpollen som vi testar för och om ditt prov är positivt betyder det att din allergi kommer att botas av behandlingen.

Läs merDölj

Beställning

Pollenallergi

I den här utredningen bedömer vi

  • Immunförsvarets reaktion på trädpollen och gräspollen