Pollen och kvalster – allergiutredning och botande behandling

Allergi kan botas med tabletter

Den här allergiutredningen är första delen av fyra i en vårdkedja hos oss som leder till att allergi mot trädpollen, gräspollen eller kvalster botas genom medicinering med en tablett om dagen i 3 år.

Alla kontakter med oss sker i digitala läkarsamtal. Du behöver inte besöka oss fysiskt och vi kan utreda och behandla dig oavsett var du bor i Sverige. Våra blodprov tar du på din vårdcentral eller ditt närmaste sjukhus.

Allergiutredningen är inriktad mot de nya läkemedel som finns tillgängliga i tablettform (Itulazax, Grazax och Acarizax). Om du har konstaterad allergi i utredningen och relevanta symtom kan vi behandla dig med dessa receptbelagda läkemedel.

När du ska behandlas är nästa steg i vårdkedjan Immunterapi 1 som du når genom att TRYCKA HÄR. Om du har frågor runt allergiutredningen bokar du kostnadsfritt digitalt läkarsamtal med vår läkare Johan Bergling genom att TRYCKA HÄR.

johan bergling

Johan Bergling
Legitimerad läkare och VD

Du kan göra våra tester på över 1000 mottagningar i Sverige

Hur går testet till?

Efter att du beställt en allergiutredning skickar vi ett brev hem till dig. Det tar du med till den mottagning du valt och tar ett blodprov som mottagningen skickar till oss. Du kan ta ditt blodprov på alla sjukhus och de flesta vårdcentralerna i Sverige.

Hur botar jag min allergi?

Ditt provsvar meddelar vi i ett digitalt läkarsamtal. När vi klarlagt att botande behandling fungerar för dig erbjuder vi immunterapi. I korthet innebär immunterapi att vi ger dig recept på läkemedel och följer effekten genom upprepade analyser av blodprov.

Pollen- och kvalsterallergi

I den här utredningen bedömer vi

  • Immunförsvarets känslighet för trädpollen, gräspollen och kvalster

Viktigt att tänka på

Det finns inga särskilda förhållningsregler inför provtagningen. Du kan ta blodprovet när det passar dig.

Öppettider och adress till mottagningen där du ska ta ditt blodprov framgår av din orderbekräftelse.

OM

Pollen- och kvalsterallergi

Vid en allergisk reaktion reagerar kroppens immunförsvar på ett främmande ämne, ett så kallat allergen. Ett allergen kan vara ett ämne som normalt sett är ofarligt, exempelvis pollen eller kvalster.

När kroppen reagerar mot ett allergen produceras allergiantikroppar (IgE) mot detta ämne. När dessa antikroppar sedan kommer i kontakt med allergenet uppstår en allergisk reaktion och det frisätts ämnen, exempelvis histamin, som skapar de symtom vi upplever.

De vanligaste symtomen innefattar besvär från ögon, näsa och luftvägar. Det går att behandla både lokalt med ögondroppar och nässpray men det finns även medicin i tablettform som hämmar den allergiska reaktionen, så kallade anti-histaminer.

Allergi uppkommer som regel redan i skolåldern. Det förekommer att symtomen debuterar även i vuxen ålder men de flesta som får allergi har fått sina första symtom före 25 års ålder.

Allergiska besvär har ökat i västvärlden de senaste 100 åren och bara de senaste 20 åren har vi sett en markant stegring. Det finns flera teorier om varför de allergiska besvären ökar men orsaken är inte fastlagd. Enligt Astma- och Allergiförbundet är cirka 30% av den svenska befolkningen pollenallergiker.

Vid pollenallergi är det vanligast att man reagerar mot björk- och gräspollen (timotej). Som regel kan tidpunkten när man upplever mest symtom vara en fingervisning om vad det är man är allergisk mot. Björkpollen dominerar i mars-april och gräspollen i juni runt midsommartid. Du kan läsa mer om pollenallergi genom att TRYCKA HÄR.

Har man en pollenallergi är det även vanligt att reagera mot vissa födoämnen, så kallad korsallergi. Som regel ger det symtom med klåda från mun och svalg och ibland även i form av svullnad i läppar eller tunga. Andningsbesvär är mer sällsynta vid korsallergi. Är man allergisk mot björkpollen kan man uppleva symtom vid intag av exempelvis nötter, äpple och stenfrukter.

Vid kvalsterallergi är det vanligt att känna sig trött och utmattad beroende på dålig sömn. Det beror på att de kvalster som orsakar allergin trivs i fukt, värme och mörker och därmed är vanliga i sängen. I motsats till pollenallergi som är säsongsberoende finns kvalster hela året vilket gör att de är svåra att undvika. Du kan läsa mer om kvalsterallergi genom att TRYCKA HÄR.

Vid immunterapi tas en frystorkad tablett per dag i tre års tid vilket botar allergin. Första tabletten tas under medicinsk övervakning för att säkerställa att inga allvarliga symtom uppkommer (vilket är mycket ovanligt). Därefter kan tabletterna tas som vanligt hemma.

För gräspollen heter medicinen Grazax (kan intas från och med 5 års ålder), för trädpollen heter medicinen Itulazax (kan intas från och med 18 års ålder) och för kvalsterallergi Acarizax (kan intas från och med 12 års ålder).

 

Läs merDölj

Uppskattat antal som
har pollenallergi är

3 000 000

i Sverige

Så här går det till

1

Du beställer

Du lämnar uppgifter om dig och väljer en mottagning där du vill göra ditt test. Vi skickar instruktioner till dig med post.

2

Du gör ditt test

Du gör testet enligt våra instruktioner på en tid som passar dig. Sen sköter mottagningen och vi resten.

3

Vi gör vårt jobb

När vi får svaret på ditt test gör vår läkare sin analys och kallar dig till ett personligt digitalt samtal.

4

Vi ger dig svar

I läkarsamtalet går du igenom resultatet med vår läkare som ger dig intyg, råd, recept eller remiss vid behov.

Vanliga frågor

Kan jag få immunterapi på min vårdcentral?

De flesta vårdcentraler hänvisar dig till specialistvården för immunterapi. Där är det i allmänhet långa väntetider. Vi är ett privat alternativ och hos oss kan du ta prov i hela Sverige och påbörja din behandling inom någon veckas tid.

Läs merDölj

Ger immunterapi några biverkningar?

När man behandlar bort en allergi så ger man det ämne som man är allergisk emot. De flesta upplever därför lätta allergiska symtom när behandlingen påbörjas. Symtomen brukar sitta i högst en halvtimme efter tablettintag och högst två veckor efter behandlingsstart.

Läs merDölj

Vad kostar läkemedel för immunisering?

De läkemedel som används för immunisering täcks av svensk läkemedelsförmån. Det betyder att du betalar maximalt 2350 kr per år för medicinen. Om du även äter andra receptbelagda läkemedel minskar kostnaden ytterligare.

Läs merDölj

Botar immunterapi allergi mot björk?

Svaret är ja. Itulazax har också dokumenterad effekt på allergi mot al, hassel, avenbok, ek och bok. Samtliga dessa trädpollen korsreagerar med det trädpollen som vi testar för och om ditt prov är positivt betyder det att din allergi kommer att botas av behandlingen.

Läs merDölj

Beställning

Pollen- och kvalsterallergi

I den här utredningen bedömer vi

  • Immunförsvarets känslighet för trädpollen, gräspollen och kvalster