Luftvägsallergi – provtagning och läkardiagnos

Phadiadop – ett grundtest vid luftvägsallergi

Har du symtom som kan bero på luftvägsallergi?  Phadiadop är ett screeningtest där ditt blod testas för överkänslighet mot de vanligaste orsakerna till luftvägsallergi. Om testet är positivt och visar att du är allergisk får du veta mot vad.

Du svarar på några frågor om din hälsa och tar ett blodprov på ditt närmaste sjukhus. Sen får du ett snabbt svar av oss. Om du är allergisk ringer vår läkare upp och ni kan tillsammans diskutera hur ni lämpligen går vidare. Du som behöver får en remiss eller behandling av oss.

johan bergling

Johan Bergling
Legitimerad läkare och VD

Du kan ta ditt prov på 149 mottagningar i hela Sverige

Om testet Phadiadop

Vi utreder allergi med Phadiatop. Du lämnar ett enkelt blodprov. Provet anlyseras och visar eventuell allergi mot björkpollen, gråbo, timotej, häst, hund, katt, kvalster och mögel. Du slipper därmed ett så kallat pricktest.

Om du är allergisk ingår ett samtal med vår läkare i priset. Du har då möjlighet att ställa frågor, få mer information och även receptbelagda läkemedel mot din allergi om du så önskar.

Vad händer när jag tagit mitt blodprov?

Du tar ditt blodprov på valfritt svenskt sjukhus. Om ditt sjukhus inte kan analysera provet skickas det vidare till Karolinska i Stockholm.

När analysen är färdig kommer resultatet automatiskt till oss och du får ditt svar. Du behöver alltså inte göra något mer när du tagit ditt prov.

Om ditt värde är normalt får du ett brev med en kopia på ditt provsvar. Om ditt värde är avvikande får du ett samtal från en av våra läkare.

Luftvägsallergi

Börja med att beställa en läkarutredning med provtagning. När du gjort din beställning svarar du på frågor om din hälsa. I priset ingår provtagning och läkarsamtal med remiss och behandling vid behov. I den här utredningen bedömer vi

  • Phadiadop (blodanalys för björkpollen, gråbo, timotej, häst, hund, katt, kvalster, mögel)

Viktigt att tänka på

Det finns inga särskilda förhållningsregler inför provtagningen. Du kan ta blodprovet när det passar dig.

Öppettider och adress till mottagningen på det sjukhus där du ska ta ditt prov framgår av din orderbekräftelse.

OM

Allergi

Vid en allergisk reaktion reagerar kroppens immunförsvar på ett främmande ämne, ett så kallat allergen. Ett allergen kan vara ett ämne som normalt sett är ofarligt, exempelvis pollen eller kvalster.

När kroppen reagerar mot ett allergen produceras allergiantikroppar (IgE) mot detta ämne. När dessa antikroppar sedan kommer i kontakt med allergenet uppstår en allergisk reaktion och det frisätts ämnen, exempelvis histamin, som skapar de symtom vi upplever.

De vanligaste symtomen innefattar besvär från ögon, näsa och luftvägar. Det går att behandla både lokalt med ögondroppar och nässpray men det finns även medicin i tablettform som hämmar den allergiska reaktionen, så kallade anti-histaminer.

Allergi uppkommer som regel redan i skolåldern. Det förekommer att symtomen debuterar även i vuxen ålder men de flesta som får allergi har symtom vid 25 års ålder.

Allergiska besvär har ökat i västvärlden de senaste 100 åren och bara de senaste 20 åren har vi sett en markant stegring. Det finns flera teorier om varför de allergiska besvären ökar men orsaken är inte fastlagd. Enligt Astma- och Allergiförbundet är cirka 30% av den svenska befolkningen pollenallergiker.

Vid pollenallergi är det vanligast att man reagerar mot björk- och gräspollen (timotej). Som regel kan tidpunkten när man upplever mest symtom vara en fingervisning om vad det är man är allergisk mot. Björkpollen dominerar i mars-april, gräspollen i juni runt midsommartid och gråbo mer på sensommaren i juli-augusti.

Har man en pollenallergi är det även vanligt att reagera mot vissa födoämnen, så kallad korsallergi. Som regel ger det symtom med klåda från mun och svalg och ibland även i form av svullnad i läppar eller tunga. Andningsbesvär är mer sällsynta vid korsallergi. Är man allergisk mot björkpollen kan man uppleva symtom vid intag av exempelvis nötter, äpple och stenfrukter. Vid gråboallergi är det vanligt att reagera på exempelvis morot, persilja och selleri.

Läs merDölj

Uppskattat antal som
har pollenallergi är

3 000 000

i Sverige

Så här går det till

1

Du beställer en utredning

Du lämnar några uppgifter och väljer ett sjukhus där du vill ta ditt prov. Vi skickar en remiss till dig med post.

2

Du tar ett blodprov

Du tar med remissen till sjukhusets provtagning och lämnar ett blodprov när det passar dig.

3

Vi gör en läkarutredning

Vi kontaktar dig via telefon och ställer frågor om din hälsa . När vi får svaret från sjukhuset gör vår läkare sin utredning.

4

Vi ger dig svar

När utredningen är klar kontaktar vår läkare dig via telefon. I det personliga samtalet får du råd, recept och remiss vid behov.

Vanliga frågor

Vad ingår i priset?

I priset ingår samtliga kostnader fram till färdig läkarutredning inklusive recept eller remiss vid behov..
Inga övriga kostnader ingår. Ytterligare provtagning och behandling ingår alltså inte. Mer information om hur du går vidare får du vid ditt läkarsamtal.

Läs merDölj

Kan jag välja mottagning helt fritt?

Du kan ta ditt prov på valfritt sjukhus i hela Sverige. Det finns mottagningar från Ystad i söder till Kiruna i norr.

Priset blir detsamma oavsett vilket sjukhus du väljer. Du kan därför välja den mottagning som passar dig bäst och besöka den på en tid som passar dig. Dom flesta mottagningar har drop-in.

Läs merDölj

Kan min arbetsgivare betala?

Ja, många arbetsgivare väljer att betala hälsoundersökningar och sjukvård eftersom det minskar antalet sjukdagar.

All sjukvård är en skattepliktig förmån för den anställde och avdragsgill för arbetsgivaren.

Läs merDölj

Hur betalar jag?

Du kan välja att betala direkt med VISA eller Mastercard eller med faktura efter 14 dagar.

Du kan också välja att någon annan ska betala med faktura, exempelvis din arbetsgivare eller en anhörig. Du har alltid 14 dagars ångerrätt vid köp av oss om du inte utnyttjat våra tjänster.

Läs merDölj

Beställning

Luftvägsallergi

Börja med att beställa en läkarutredning med provtagning. När du gjort din beställning svarar du på frågor om din hälsa. I priset ingår provtagning och läkarsamtal med remiss och behandling vid behov. I den här utredningen bedömer vi

  • Phadiadop (blodanalys för björkpollen, gråbo, timotej, häst, hund, katt, kvalster, mögel)