Luftvägsallergi – provtagning och läkardiagnos

Phadiadop – ett grundtest vid luftvägsallergi

Har du symtom som kan bero på luftvägsallergi?  Phadiadop är ett screeningtest där ditt blod testas för överkänslighet mot de vanligaste orsakerna till luftvägsallergi. Om testet är positivt och visar att du är allergisk får du veta mot vad.

Du svarar på några frågor om din hälsa och tar ett blodprov på ditt närmaste sjukhus. Sen får du ett snabbt svar av oss. Om du är allergisk ringer vår läkare upp och ni kan tillsammans diskutera hur ni lämpligen går vidare. Du som behöver får en remiss eller behandling av oss.

johan bergling

Johan Bergling
Legitimerad läkare och VD

Du kan göra ditt test på 157 mottagningar i hela Sverige

Om testet Phadiadop

Vi utreder allergi med Phadiatop. Du lämnar ett enkelt blodprov. Provet anlyseras och visar eventuell allergi mot björkpollen, gråbo, timotej, häst, hund, katt, kvalster och mögel. Du slipper därmed ett så kallat pricktest.

Om du är allergisk ingår ett samtal med vår läkare i priset. Du har då möjlighet att ställa frågor, få mer information och även receptbelagda läkemedel mot din allergi om du så önskar.

Vad händer när jag tagit mitt blodprov?

Du tar ditt blodprov på valfritt svenskt sjukhus. Om ditt sjukhus inte kan analysera provet skickas det vidare till Karolinska i Stockholm.

När analysen är färdig kommer resultatet automatiskt till oss och du får ditt svar. Du behöver alltså inte göra något mer när du tagit ditt prov.

Om ditt värde är normalt får du ett brev med en kopia på ditt provsvar. Om ditt värde är avvikande får du ett samtal från en av våra läkare.

Luftvägsallergi

Börja med att beställa en läkarutredning med provtagning. När du gjort din beställning svarar du på frågor om din hälsa. I priset ingår provtagning och läkarsamtal med remiss och behandling vid behov. I den här utredningen bedömer vi

  • Phadiadop (blodanalys för björkpollen, gråbo, timotej, häst, hund, katt, kvalster, mögel)

Viktigt att tänka på

Det finns inga särskilda förhållningsregler inför provtagningen. Du kan ta blodprovet när det passar dig.

Öppettider och adress till mottagningen på det sjukhus där du ska ta ditt prov framgår av din orderbekräftelse.

OM

Allergi

Vid en allergisk reaktion reagerar kroppens immunförsvar på ett främmande ämne, ett så kallat allergen. Ett allergen kan vara ett ämne som normalt sett är ofarligt, exempelvis pollen eller kvalster.

När kroppen reagerar mot ett allergen produceras allergiantikroppar (IgE) mot detta ämne. När dessa antikroppar sedan kommer i kontakt med allergenet uppstår en allergisk reaktion och det frisätts ämnen, exempelvis histamin, som skapar de symtom vi upplever.

De vanligaste symtomen innefattar besvär från ögon, näsa och luftvägar. Det går att behandla både lokalt med ögondroppar och nässpray men det finns även medicin i tablettform som hämmar den allergiska reaktionen, så kallade anti-histaminer.

Allergi uppkommer som regel redan i skolåldern. Det förekommer att symtomen debuterar även i vuxen ålder men de flesta som får allergi har symtom vid 25 års ålder.

Allergiska besvär har ökat i västvärlden de senaste 100 åren och bara de senaste 20 åren har vi sett en markant stegring. Det finns flera teorier om varför de allergiska besvären ökar men orsaken är inte fastlagd. Enligt Astma- och Allergiförbundet är cirka 30% av den svenska befolkningen pollenallergiker.

Vid pollenallergi är det vanligast att man reagerar mot björk- och gräspollen (timotej). Som regel kan tidpunkten när man upplever mest symtom vara en fingervisning om vad det är man är allergisk mot. Björkpollen dominerar i mars-april, gräspollen i juni runt midsommartid och gråbo mer på sensommaren i juli-augusti.

Har man en pollenallergi är det även vanligt att reagera mot vissa födoämnen, så kallad korsallergi. Som regel ger det symtom med klåda från mun och svalg och ibland även i form av svullnad i läppar eller tunga. Andningsbesvär är mer sällsynta vid korsallergi. Är man allergisk mot björkpollen kan man uppleva symtom vid intag av exempelvis nötter, äpple och stenfrukter. Vid gråboallergi är det vanligt att reagera på exempelvis morot, persilja och selleri.

Läs merDölj

Uppskattat antal som
har pollenallergi är

3 000 000

i Sverige

Så här går det till

1

Du beställer

Du lämnar uppgifter om dig och väljer en mottagning där du vill göra ditt test. Vi skickar instruktioner till dig med post.

2

Du gör ditt test

Du gör testet enligt våra instruktioner på en tid som passar dig. Sen sköter mottagningen och vi resten.

3

Vi gör vårt jobb

När vi får svaret på ditt test gör vår läkare sin analys och kallar dig till ett digitalt läkarsamtal i din mobiltelefon.

4

Vi ger dig svar

I läkarsamtalet går du igenom resultatet med vår läkare som ger dig råd, recept eller remiss till specialist vid behov.

Vanliga frågor

Hur fungerar vårdgarantin?

Du har rätt att komma till specialist inom 90 dagar från remissdatum. Om din hemregion inte kan erbjuda det ska dom erbjuda specialist på annan ort. Dom ska då också ersätta dig för reskostnader och ledsagare vid behov.

Läs merDölj

Kan ni hjälpa mig att få vård snabbare?

Efter att vi skrivit remiss har du rätt att komma till en specialist inom 90 dagar enligt vårdgarantin. Om det inte fungerar hjälper vi dig. Det finns i allmänhet möjlighet att komma till specialist inom 2 veckor om du är beredd att resa.

Läs merDölj

Vad ingår i priset?

I priset ingår samtliga kostnader fram till färdig läkarutredning inklusive recept eller remiss vid behov. Inga övriga kostnader ingår. Ytterligare provtagning och behandling ingår alltså inte. Mer information om hur du går vidare får du vid ditt läkarsamtal.

Läs merDölj

Kan jag välja mottagning helt fritt?

Våra remisser gäller på alla sjukhus och vårdcentraler i Sverige. Alla vårdcentraler klarar inte av alla test. De mottagningar som säkert klarar testet visas när du beställer. Priset blir detsamma oavsett vilken mottagning du väljer. Du kan därför välja den mottagning som passar dig bäst och besöka den på en tid som passar dig. Dom flesta mottagningar har drop-in.

Läs merDölj

Beställning

Luftvägsallergi

Börja med att beställa en läkarutredning med provtagning. När du gjort din beställning svarar du på frågor om din hälsa. I priset ingår provtagning och läkarsamtal med remiss och behandling vid behov. I den här utredningen bedömer vi

  • Phadiadop (blodanalys för björkpollen, gråbo, timotej, häst, hund, katt, kvalster, mögel)