Impotens – läkarutredning och behandling

Impotens – ett stort problem för många

I stort sett alla med impotensproblem kan bli hjälpta till ett fungerande sexliv med rätt behandling. Ofta får man prova sig fram. Det som passar en passar nödvändigtvis inte den andra.

I vår potensutredning gör vi en begränsad analys av din hälsa med hjälp av ett blodprov som du kan ta på alla sjukhusmottagningar och de flesta vårdcentraler i hela Sverige genom oss.

När blodprovet är analyserat går du igenom resultatet med vår läkare i ett digitalt och personligt samtal via telefon eller dator. Om det inte finns någon risk för din hälsa att medicinera skriver läkaren ut ett recept på lämpligt läkemedel i samband med samtalet.

Om du vill diskutera impotensproblem med vår läkare Johan Bergling bokar du kostnadsfritt digitalt läkarsamtal genom att trycka TRYCKA HÄR.

johan bergling

Johan Bergling
Legitimerad läkare och VD

Du kan göra våra tester på mottagningar över hela Sverige

Hur går testet till?

Efter att du beställt utredningen skickar vi ett brev hem till dig. Det tar du med till den mottagning du valt och tar ett blodprov som mottagningen skickar till analys. Du kan ta ditt blodprov på alla sjukhus och de flesta vårdcentralerna i Sverige.

Det tar vanligen 1-2 veckor att analysera ditt blodprov. Resultatet avgör om det finns medicinska hinder som talar mot behandling. När vi fått svaret kontaktar vi dig och bokar in ett personligt digitalt läkarsamtal.

När får jag behandling?

Om det inte finns några medicinska hinder som talar mot behandling så får du recept på lämpligt läkemedel i samband med läkarsamtalet.

Vilken behandling som blir aktuell beror på orsaken till dina problem. Vanligtvis ger vi behandling i form av tabletter eller injektioner som du tar själv. Mer information om olika alternativ får du i samband med läkarsamtalet.

Impotens

I den här utredningen bedömer vi

  • Kolesterol, HDL, LDL, Triglycerider, Glukos, HbA1c, manligt könshormon och PSA


Viktigt att tänka på

Det är viktigt att du är fastande när du lämnar ditt blodprov för att inte riskera att få felaktiga värden. Du ska därför inte ha ätit något eller druckit energihaltig dryck på minst 10 timmar innan du lämnar ditt prov.

Om du lämnar provet kl. 08 på morgonen får du alltså äta senast kl. 22 kvällen innan. Om du är törstig på morgonen när du ska lämna provet går det bra att dricka vanligt vatten men inga juicer, mejeriprodukter eller andra energihaltiga drycker.

Ett besked från oss som säger att du har förhöjt PSA-värde är inget cancerbesked. Ett förhöjt PSA-värde kan ha flera orsaker. Mer information om detta finns på Socialstyrelsens hemsida.

OM

Impotens

Impotens definieras som oförmåga att uppnå eller behålla tillfredsställande erektion för att genomföra ett samlag. Man räknar med att ungefär 500 000 män i Sverige upplever återkommande besvär med impotens och att ungefär 50 000 män medicinerar för detta.

Orsakerna till impotens kan vara flera. Medicinsk sjukdom (exempelvis diabetes och åderförkalkning), vissa läkemedel (exempelvis betablockerare, vätskedrivande medicin och antidepressiv medicin) och kirurgiska ingrepp (i framförallt prostata) är vanliga. Även hormonella orsaker som låg nivå av manligt könshormon förekommer.

Det är även vanligt med så kallade psykogena besvär. Detta innebär att en sviktande erektion vid något tillfälle ger negativa tankar kring sex och samliv som skapar prestationsångest och oro. Därigenom blir det svårt att även senare genomföra samlag på tillfredställande vis. En tids läkemedelsbehandling med prestationshöjande medicin kan bryta denna bild och ge god effekt.

Impotens beror på psykologiska eller kroppsliga orsaker

För att kunna få en erektion behöver blodtillströmningen till penis öka cirka 25 gånger. Orsaken till att detta inte fungerar kan vara både psykologisk och kroppslig. Plötsliga besvär talar för psykologiska orsaker. Smygande besvär under längre tid talar för kroppsliga orsaker.

De vanligaste kroppsliga orsakerna är diabetes, åderförkalkning och problem med prostata. Mindre vanlig orsak är låg nivå av manligt könsormon. Beroende på hälsostatus måste ibland vissa behandlingsalternativ uteslutas men det finns i stort sett alltid ett behandlingsalternativ att tillgå.

Behandlingsalternativ vid impotens

I första hand används olika typer av läkemedel. Vid mindre uttalade besvär används läkemedel  i form av tabletter. Fördelen med denna behandling är att läkemedlet är lätt att administrera. Nackdelen är att läkemedlet påverkar hela kroppen och kan ge biverkningar.

Vid svårartade besvär används med fördel injektion med ett läkemedel som injiceras direkt i penis av patienten själv. Det kan låta skrämmande för den ovane men injektionen sker med en mycket tunn nål som knappt känns och effekten är i allmänhet mycket god.

Behandlingsresultat

All läkemedelsbehandling av impotens går ut på att förbättra blodflödet till penis. Effekten av läkemedel i tablettform är svagare än effekten av läkemedel som injiceras. Var och en måste därför prova sig fram. Enligt studier ger läkemedel som injiceras (som används vid svårartade besvär) en möjlighet att fullfölja ett samlag på ett bra sätt ungefär 85% av gångerna.

Läs merDölj

Uppskattningsvis

500 000

män i Sverige har återkommande problem

med impotens

Så här går det till

1

Du beställer

Du lämnar uppgifter om dig själv och väljer en lämplig mottagning. Vi skickar instruktioner till dig med brev.

2

Du gör ditt test

Du gör testet enligt våra instruktioner när det passar dig. Sen sköter vi resten med hjälp av mottagningen.

3

Vi gör vårt jobb

När vi får svaret på ditt test gör vår läkare sin analys och kallar dig till ett personligt digitalt läkarsamtal.

4

Vi ger dig svar

I läkarsamtalet går du igenom resultatet med vår läkare som ger dig intyg, råd, recept eller remiss vid behov.

Vanliga frågor

Hur fungerar vårdgarantin?

Du har rätt att komma till specialist inom 90 dagar från remissdatum. Om din hemregion inte kan erbjuda det ska dom erbjuda specialistbesök på annan ort. Dom ska då också ersätta dig för reskostnader och ledsagare vid behov.

Läs merDölj

Kan ni hjälpa mig att få vård snabbare?

Efter att vi skrivit remiss har du rätt att komma till en specialist inom 90 dagar enligt vårdgarantin. Om det inte fungerar hjälper vi dig. Det finns i allmänhet möjlighet att komma till specialist inom 2 veckor om du är beredd att resa.

Läs merDölj

Vad ingår i priset?

I priset ingår samtliga kostnader fram till färdig läkarutredning inklusive recept eller remiss vid behov. Inga övriga kostnader ingår. Ytterligare provtagning och behandling ingår alltså inte. Mer information om hur du går vidare får du vid ditt läkarsamtal.

Läs merDölj

Kan jag välja mottagning helt fritt?

Vi remitterar dig till offentlig vård som ger dig en remiss som gäller på alla sjukhus och vårdcentraler i Sverige. I första hand väljer du din egen vårdcentral och ditt eget sjukhus. Om du inte har möjlighet till det väljer du en annan mottagning. Priset blir detsamma oavsett vilken mottagning du väljer.

Läs merDölj

Beställning

Impotens

I den här utredningen bedömer vi

  • Kolesterol, HDL, LDL, Triglycerider, Glukos, HbA1c, manligt könshormon och PSA