Borrelia – provtagning och läkardiagnos

Vill du veta om dina symtom beror på borrelia?

Borreliainfektioner kan ge obehagliga och diffusa symtom utan behandling. Den drabbade är ofta inte ens medveten om att orsaken kan vara borrelia.

Våra läkare är specialiserade på att diagnostisera borrelia. Vi mäter halten antikroppar i blodet och du svarar på några vetenskapligt utformade frågor. Sen avgör vi om du bör behandlas med antibiotika – utan du behöver besöka oss.

johan bergling

Johan Bergling
Legitimerad läkare och VD

Du kan ta ditt prov på 149 mottagningar i hela Sverige

Säker diagnos med blodprov och frågor kring din hälsa

Att testa sig via oss på Bergus Medical är lika säkert och tryggt som hos vårdcentralen. Dessutom behöver du inte vänta. Om det skulle visa sig att det är borrelia du är drabbad av ingår remiss till offentlig vård. Vi erbjuder även privat behandling hos oss utan läkarbesök.

För att utreda om du har borrelia beställer du provtagning och svarar på ett antal frågor kring din hälsa och dina symtom. Sen lämnar du ett blodprov på en mottagning som du väljer själv när det passar dig.

Ett blodprov för borrelia visar om du har antikroppar mot borrelia. Det går därmed att säga att du har eller har haft en borreliainfektion men inte när. Det går inte att säga om infektionen fortfarande är aktiv eller om kroppens immunförsvar bekämpat den framgångsrikt.

Din beskrivning av din symtombild och historik blir därför mycket väsentlig för en diagnos och eventuell påföljande behandling med antibiotika. Det är som alltid viktigt att påpeka att behandling med antibiotika inte ska göras i onödan.

Med dina svar på frågorna och svaret på blodanalysen och i ett fåtal fall kompletterande information från dig ställer vi en medicinskt korrekt diagnos och ger dig besked om du behöver antibiotikabehandling.

Läs merDölj

Borrelia – en sjukdom med komplex symtombild

Vanligaste symtomet vid borrelia är en hudinfektion som förekommer hos ca 70 % av de som drabbas i Sverige. Många får också diffusa symtom från exempelvis hud och leder.

Ungefär var sjätte person som smittas utvecklar symtom från centrala nervsystemet. I typfallet debuterar symtomen ca 4 till 8 veckor efter ett fästingbett men det förekommer att symtomen visar sig först efter flera månader.

Vanligen sker insjuknandet i perioden april till november. Hudinfektion är vanligare tidigare under säsongen och infektion i centrala nervsystemet senare på säsongen.

Med diagnosen borreliainfektion och symtom som orsakas av denna ska antibiotikabehandling alltid övervägas.

Läs merDölj

Provtagning Borrelia

Börja med att beställa en provtagning. I kommande steg väljer du provtagningsställe och svarar på frågor om din hälsa.

  • - Antikroppar Borrelia

Viktigt att tänka på

Du behöver inte ta blodprovet någon särskild tid på dagen och det finns inga speciella förhållningsregler inför provtagning.

Ditt blodprov visar om du har antikroppar mot borrelia eller inte. Det visar inte att du är sjuk i en borreliainfektion. Du kan ha haft en borreliainfektion som läkt ut helt och inte givit några symtom men du har ändå antikroppar kvar i blodet. Blodprovet är därför bara en del av underlaget i vår läkarutredning.

Om Borrelia

Borrelia – en allt vanligare infektionssjukdom

Borrelia är en fästingburen sjukdom som orsakas av bakterien Borrelia burgdorferi. Vid en borreliainfektion uppstår antikroppar i blodet. Det går genom blodprov att mäta dessa antikroppar och se om man är eller har varit smittad.

Borrelia ska inte förväxlas med andra fästingburna sjukdomar såsom TBE som det går att vaccinera sig mot. Det finns inget tillgängligt vaccin mot borrelia och en borreliainfektion ska i allmänhet behandlas med antibiotika eftersom det finns risk för allvarliga eller bestående symtom.

Borrelia är en sjukdom som ger en komplex symtombild. Vanligaste symtomet är en hudinfektion som förekommer hos ca 70 % av de som får en borreliainfektion i Sverige. Som regel kommer hudinfektionen inom 14 dagar från själva fästingbettet.

Om hudrodnaden överstiger 5 cm i diameter bör en läkare uppsökas direkt. En tränad läkare kan då ställa diagnosen bara genom att se hudinfektionen och det behövs ingen provtagning. Vanligen behandlar läkaren hudinfektionen med antibiotika.

Hos de som får en borreliainfektion men inte behandlas med antibiotika direkt läker infektionen ofta ut helt genom att kroppens immunförsvar bekämpar den. Många får emellertid mer diffusa symtom från exempelvis hud, leder och det centrala nervsystemet.

Ungefär var sjätte person som smittas utvecklar symtom från centrala nervsystemet. I typfallet debuterar symtomen ca 4 till 8 veckor efter ett fästingbett men det förekommer att symtomen visar sig först efter flera månader. Exempel på vanliga symtom är muskel-, led- och huvudvärk, trötthet, koncentrationssvårigheter och ansiktsförlamning.

Borreliainfektion är den vanligaste bakteriella orsaken i Sverige idag till hjärnhinneinflammation hos såväl vuxna som barn. Vanliga symtom är feber, illamående, huvudvärk och stelhet i nacken. Vid misstanke om hjärnhinneinflammation är det viktigt med omedelbar behandling och därför ska läkare uppsökas akut.

Det har gjorts flera olika studier runt om i Skandinavien som visar att mellan 1,4 och 42 % av fästingarna bär på borreliabakterien beroende på geografiskt område. Vanligast är borrelia i södra Sverige, i mellersta Sverige runt Mälaren och i Stockholms skärgård samt längs Östersjö- och Bottenhavskusten.

I genomsnitt diagnostiseras ca 10 000 svenskar årligen i borrelia men antalet drabbade varierar mycket från år till år och ökar både i Sverige och resten av världen. Antalet som får borrelia utan att få en diagnos är förmodligen stort eftersom många inte märker ett fästingbett och andra felaktigt förutsätter att borrelian läkt ut. Att testa sig och göra en läkarutredning vid misstänkta symtom är därför en bra idé.

Läs merDölj

I Sverige diagnostiseras

ungefär

10 000

per år med Borrelia

Så här går det till

1

Du beställer en utredning

Du lämnar några uppgifter och väljer ett sjukhus där du vill ta ditt prov. Vi skickar en remiss till dig med post.

2

Du tar ett blodprov

Du tar med remissen till sjukhusets provtagning och lämnar ett blodprov när det passar dig.

3

Vi gör en läkarutredning

Vi kontaktar dig via telefon och ställer frågor om din hälsa . När vi får svaret från sjukhuset gör vår läkare sin utredning.

4

Vi ger dig svar

När utredningen är klar kontaktar vår läkare dig via telefon. I det personliga samtalet får du råd, recept och remiss vid behov.

Vanliga frågor

Vad ingår i priset?

I priset ingår samtliga kostnader fram till färdig läkarutredning inklusive recept eller remiss vid behov..
Inga övriga kostnader ingår. Ytterligare provtagning och behandling ingår alltså inte. Mer information om hur du går vidare får du vid ditt läkarsamtal.

Läs merDölj

Kan jag välja mottagning helt fritt?

Du kan ta ditt prov på valfritt sjukhus i hela Sverige. Det finns mottagningar från Ystad i söder till Kiruna i norr.

Priset blir detsamma oavsett vilket sjukhus du väljer. Du kan därför välja den mottagning som passar dig bäst och besöka den på en tid som passar dig. Dom flesta mottagningar har drop-in.

Läs merDölj

Kan min arbetsgivare betala?

Ja, många arbetsgivare väljer att betala hälsoundersökningar och sjukvård eftersom det minskar antalet sjukdagar.

All sjukvård är en skattepliktig förmån för den anställde och avdragsgill för arbetsgivaren.

Läs merDölj

Hur betalar jag?

Du kan välja att betala direkt med VISA eller Mastercard eller med faktura efter 14 dagar.

Du kan också välja att någon annan ska betala med faktura, exempelvis din arbetsgivare eller en anhörig. Du har alltid 14 dagars ångerrätt vid köp av oss om du inte utnyttjat våra tjänster.

Läs merDölj

Beställning

Provtagning Borrelia

Börja med att beställa en provtagning. I kommande steg väljer du provtagningsställe och svarar på frågor om din hälsa.

  • - Antikroppar Borrelia